Luontopaneeli tuo tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi – tiedeneuvonnan riippumattomuus turvattava myös jatkossa
Viime päivinä on uutisoitu tiedepaneelien työn tarkastelusta ja mahdollisesta uudistamisesta. Helsingin Sanomat (HS 21.1.) uutisoi näkemästään valtioneuvoston kanslian valmisteluasiakirjasta. Ehdotus tiedepaneelien yhdistämisestä valtioneuvoston kanslian alaisuuteen on herättänyt kysymyksiä tiedeneuvonnan riippumattomuuden turvaamisesta.
Suomen Luontopaneeli on riippumaton, tieteellinen asiantuntijapaneeli, joka tukee luontopolitiikan suunnittelua ja päätöksentekoa. Luontopaneeli kokoaa luonnon monimuotoisuutta koskevaa tutkittua tietoa, edistää tieteen ja päätöksenteon välistä vuoropuhelua ja tuo tutkimukseen perustuvaa ymmärrystä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Luontopaneelin rooli ja tehtävät on kirjattu luonnonsuojelulakiin.
Myös Suomen ilmastopaneeli on lakisääteinen tiedepaneeli, joka koostaa tutkittua tietoa ja antaa suosituksia ilmastopoliittisen päätöksenteon tueksi. Muita tiedepaneeleja ovat Kestävyyspaneeli ja Metsäbiotalouden tiedepaneeli.
”Näyttöön perustuva päätöksenteko tarvitsee riippumatonta tiedeneuvontaa. Pidämme tärkeänä keskustelua siitä, miten tieteen viestit saadaan parhaiten tukemaan päätöksentekoa. Tiedeneuvonnan riippumattomuus on turvattava uudistuksessa”, sanoo Luontopaneelin puheenjohtaja, professori Janne Kotiaho.
”Tiedeneuvonnan kulmakivi on, että tiedepaneeleilla on mahdollisuus arvioida kulloisenkin hallituksen politiikkaa tutkitun tiedon pohjalta. Politiikkatoimien mahdollisten puutteiden ja haasteiden esiin tuominen on tärkeää ratkaisujen löytämiseksi, kuten myös vaikuttavien toimenpiteiden vahvistaminen ja kirittäminen”, Kotiaho jatkaa.
Luontokato ja ilmastonmuutos ilmiöinä vaativat monitieteistä tarkastelua ja laaja-alaista erityisosaamista. Luontopaneeli ja Ilmastopaneeli ovat monitieteisiä paneeleja, joissa kummassakin on vahvaa osaamista esimerkiksi luonnontieteiden, taloustieteen, oikeustieteen ja yhteiskuntatieteiden alalta. Paneelien tehtävä on tarkastella luonto- ja ilmastopolitiikan alaan kuuluvia kysymyksiä kokonaisvaltaisesti.
Tiedepaneelit tukevat päätöksentekoa tutkitulla tiedolla kustannustehokkaasti
Valtioneuvoston kanslian 2024 teettämän selvityksen mukaan tiedepaneelit ovat kustannustehokas tapa tukea valtiollista päätöksentekoa tutkitulla tiedolla. Selvityksessä nostetaan kehityskohteina tiedepaneelien välisen yhteistyön lisääminen, yhteyksien lisääminen päättäjiin ja paneelien tuottaman tiedon hyödyntäminen päätöksenteossa jo varhaisemmassa valmisteluvaiheessa.
Suomen Luontopaneelin toiminnasta loppuvuodesta 2023 tehdyn ulkopuolisen arvioinnin mukaan Luontopaneeli on vastannut ansiokkaasti tavoitteeseen tuoda tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi. Paneeli on tuottanut merkittävän määrän raportteja, mietintöjä ja lausuntoja ajankohtaisista luontopolitiikan aiheista ja tehnyt resursseihinsa nähden kiitettävästi päätöksentekoa tukevaa yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa.
Arvioinnin mukaan sidosryhmät ovat kokeneet Luontopaneelin tuottaman tiedon hyödylliseksi. Luontopaneeli on osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun, lisännyt ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja onnistunut avaamaan uusia keskustelunaiheita. Riippumattomuus ja monitieteisyys ovat Luontopaneelin keskeisiä toimintaperiaatteita.
Pääministeri Petteri Orpo ohjeisti keskiviikkona 22.1. valtioneuvoston valmistelua siten, että ”ilmastotutkimuksen ja luontotutkimuksen tieteelliselle paneelityölle turvataan työrauha erillisinä omiin tutkimusalueisiinsa keskittyvinä rakenteina”. Valtioneuvoston kanslian johdolla tehtävässä jatkovalmistelussa kuullaan tiedepaneeleita, niiden analysoiman tiedon asiakkaita ja oleellisia sektoriministeriöitä, kerrotaan VNK:n tiedotteessa.
”Luontokato ja ilmastonmuutos ovat perustavanlaatuisesti ihmiskuntaa uhkaavia ilmiöitä. Niiden lisäksi disinformaatio on noussut Maailman talousfoorumin vuotuisessa riskiraportissa vakavimmin yhteiskuntia uhkaavaksi ilmiöksi. Parantaakseen kansallista turvallisuutta ja kriisinkestävyyttä hallituksen olisi syytä vahvistaa – ei supistaa – tiedeneuvontaa”, Kotiaho sanoo.